这是一道大家都爱吃的马来风味面食, 试试看吧!
- 400g 油面,烫过/mee kuning - celur n toskan
- 2块油炸豆干,切片/tauhu goreng - goreng n hiris
- 芽菜,烫熟/Taugeh celur
- 青或红椒,切片/lada hijau atau merah - hiris
- 芹菜碎/daun sup/daun bawang - hiris
- 白煮蛋,切片/telur rebus
- 桔子或青柠/limau nipis@ limau kasturi
- 炒香去皮花生碎 - 1碗/kacang panggang kisar
浓汤材料/UTK KUAH
- 5条辣椒干,切段/5 btg atau lebih cili kering
- 一大匙虾米, 打成粉/segenggam udang kering di mesin
- 1颗洋葱,切薄片/ biji bawang besar
- 2 瓣蒜头, 切薄片/biji bawang putih
- 1吋姜,切片/1 inci halia
- 1吋南姜,切片/ inci lengkuas
- 2 汤匙番茄酱/sudu makan sos tomato -Boleh ganti dengan air asam jawa
- 2 颗黄薯,切块煮熟, 用高汤打成泥待用/biji keledek sederhana - rebus dan mesin dengan air rebusan ayam dan udang.
- 1个鸡骨架, 熬高汤/ rangka tulang ayam - air rebusan ketepikan.
- 8只大鲜虾,在高汤内烫熟待用 / 8 ekor udang segar - rebus sampai masak dalam sup ayam.
- 黄糖,调味/gula melaka
- 盐,调味garam
- 水/air secukup
Cara-cara
- Bawag besar,bawang putih dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat dan blend bawang dan lada kering tadi masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur. 把洋葱,蒜头及辣椒干稍微煎香, 与姜及南姜片一起搅打。
- panaskan minyak. tumis bahan mesin tadi sehingga pecah minyak. masukkan sos tomato dan serbuk udang kering tumis lagi. 把搅碎的香料用油炒香, 加入番茄酱及虾米粉再炒一会。
- masukkan air rebusan ayam dan rebusan udang dan keledek.perasakan dengan garam n gula. didihkan hingga kuah agak pekat baru! jika terlalu pekat sgt tmbhkan air yer..last sekali baru masukkan udang. tutup api.加入薯泥及足够的水, 用黄糖及盐调味。
- hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap!上桌时把桔子或青柠切片, 随自己口味加入汤内调味。
No comments:
Post a Comment