Welcome! I mostly write in my mother language Chinese Mandarin, in case you need a translation,just leave a request message, I will be more than glad to help.

Friday, 2 November 2012

南洋风味Mee Rebus(烫虾面)

这是一道大家都爱吃的马来风味面食, 试试看吧!


  • 400g 油面,烫过/mee kuning - celur n toskan
  • 2块油炸豆干,切片/tauhu goreng - goreng n hiris
  • 芽菜,烫熟/Taugeh celur 
  • 青或红椒,切片/lada hijau atau merah - hiris
  • 芹菜碎/daun sup/daun bawang - hiris
  • 白煮蛋,切片/telur rebus
  • 桔子或青柠/limau nipis@ limau kasturi 
  • 炒香去皮花生碎 - 1碗/kacang panggang kisar


浓汤材料/UTK KUAH
  • 5条辣椒干,切段/5 btg atau lebih cili kering
  • 一大匙虾米, 打成粉/segenggam  udang kering di mesin
  • 1颗洋葱,切薄片/ biji bawang besar
  • 2 瓣蒜头, 切薄片/biji bawang putih
  • 1吋姜,切片/1 inci halia
  • 1吋南姜,切片/ inci lengkuas
  • 2 汤匙番茄酱/sudu makan sos tomato -Boleh ganti dengan air asam jawa
  • 2 颗黄薯,切块煮熟, 用高汤打成泥待用/biji keledek sederhana - rebus dan mesin dengan air rebusan ayam dan udang.
  • 1个鸡骨架, 熬高汤/ rangka tulang ayam  - air rebusan ketepikan.
  • 8只大鲜虾,在高汤内烫熟待用 / 8 ekor udang segar - rebus sampai masak dalam sup ayam.
  • 黄糖,调味/gula melaka
  • 盐,调味garam 
  • 水/air secukup  

Cara-cara 

  1. Bawag besar,bawang putih dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat dan blend bawang dan lada kering tadi masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur. 把洋葱,蒜头及辣椒干稍微煎香, 与姜及南姜片一起搅打。
  2. panaskan minyak. tumis bahan mesin tadi sehingga pecah minyak. masukkan sos tomato dan serbuk udang kering tumis lagi. 把搅碎的香料用油炒香, 加入番茄酱及虾米粉再炒一会。
  3. masukkan air rebusan ayam dan rebusan udang dan keledek.perasakan dengan garam n gula. didihkan hingga kuah agak pekat baru! jika terlalu pekat sgt tmbhkan air yer..last sekali baru masukkan udang. tutup api.加入薯泥及足够的水, 用黄糖及盐调味。
  4. hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh, limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap!上桌时把桔子或青柠切片, 随自己口味加入汤内调味。

No comments:

Post a Comment